Hoppa till innehållet
Vi har en ny mobilapp för ljudböcker, Biblio! Mer info här.
Omslagsbild för Massakern på Norrmalmstorg. Bönders kamp för frihet och inflytande 1741-1743
Isbn: 978-91-9848-058-0
Förlag: Förlags AB Björnen
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: maj 2018

E-bok | 28 dygns lånetid

Massakern på Norrmalmstorg. Bönders kamp för frihet och inflytande 1741-1743

Bondeupproret 1743 skakade riket i dess grundvalar. Militären dödade 144 människor

i bondetåget, fängslade tusentals bönder och avrättade sex av ledarna på order av dåvarande riksråd med adeln i spetsen! Det är det allvarligaste anfallet på civila i vår historia och orsakades av en upphetsad situation, som gick alldeles fel. Böndernas upprepade krav på att få inflytande avfärdades av en maktfullkomlig överhet, som misstolkade deras skrivelser och uppvaktningar.

Upproret var dock en av många förelöpare till modernare synsätt, där lagar som Tryckfrihetsförordningen 1766 och en ny syn på folk och överhet växte fram.

 

Författaren Claes-Göran Bergstrand  med rötter i Rättvik och med anfäder med i upproret, har lyckats fånga upprinnelsen till bondetåget, levandegjort livet i dåtidens landsbygd, dokumenterat den långa marschens många insatser och uppoffringar och den olyckliga upptrappningen med blodbadet på Norrmalmstorg som crescendo. Boken bygger på en mycket omfattande släktforskning och studier av det dåtida ståndssamhället. Dokumentärromanens persongalleri är autentisk, men berättelserna och dialogen är fiktiva, men bygger på de historiska händelsernas logik.Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande platformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone